Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

The Flower of Vassiliki



Τέλη της δεκαετίας του '60 εμφανίζεται στη Βασιλική η Αμερικανίδα φωτογράφος και συγγραφέας Yolla Niclas Sachs και σε ένα μικρό λεύκωμα παρουσιάζει μια ιστορία γεμάτη αναμνήσεις με τίτλο:"Τhe Flower of Vassiliki". Η ιστορία αυτή παρουσιάζεται στις παρακάτω εικόνες. Ευχαριστούμε την Ειρήνη Κωστάκη που μας παραχώρησε αυτό το λεύκωμα.

















































































Μερικά λόγια για την συγγραφέα και φωτογράφο: Η Yolla Niclas Sachs, ήταν Αμερικανίδα, με γερμανική καταγωγή, φωτογράφος της οποίας τα έργα έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο, με την επωνυμία Yolla Niclas. Η Sachs έγραψε πολλά βιβλία για παιδιά, που εικονογράφησε με τις φωτογραφίες της. Έργα της υπάρχουν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης ενώ έχουν εκτεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον και στην παγκόσμια έκθεση στο Παρίσι.
Η Sachs ξεκίνησε την φωτογραφική της καριέρα στο Βερολίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Το 1933, όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία στη Γερμανία, η Sachs κατέφυγε στο Παρίσι, με την υπόσχεση ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ στην πατρίδα της. Όταν ξεκίνησε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Sachs και ο σύζυγός της Rudolph πιάστηκαν αιχμάλωτοι και κρατήθηκαν σε χωριστά γαλλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Κατάφεραν να ξεφύγουν, να ξανασμίξουν και να πάρουν το δρόμο τους προς τη Νέα Υόρκη, αλλά χωρίς τις φωτογραφικές μηχανές τους. Μια γυναίκα στο Μπρούκλιν δώρισε στη Sachs μια νέα φωτογραφική μηχανή, μια χάρη που δεν ξέχασε ποτέ. Η Sachs πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου, 1977 στο σπίτι της στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ σε ηλικία που ποτέ δεν μαθεύτηκε καθώς η ίδια φρόντιζε να κρατάει καλά κρυμμένη.